Om

Välkommen till

Supporterklubben Kvastarna

 

Om kvastarna

24 mars 1996 besluter sig dåvarande supporterföreningen Blue Force för att byta namn på sin supporterförening. Flera namn diskuteras, däribland "Halmstads Supporterklubb". Främsta anledning till namnbytet var att de äldre medlemmarna tyckte att det fanns risk att bli förväxlade med Djurgårdens Blue Saints.

 

Namnet Kvastarna klubbades igenom, och innan året var slut hade man ca. 450 medlemmar.

Vi vrider fram klockan några år. Året är 2009 och Kvastarna har haft några tunga år bakom sig, och i stadig takt har man tappat medlemmar. Det hela slutar med att "gamla Kvastarna" går i graven. Styrelsen byts ut helt och hållet, man väljer det inovativa namnet "Bollklubben Support", och Jesper "Fjärås" Uhlén väljs till ordförande. År 2011 har Bollklubben support 76 st medlemmar, vilket är en fördubbling (!) mot året före.

 

Det börjar knorras i kulliserna, och flera supportrar känner att något måste göras för att rädda supporterskapet till deras älskade HBK. Man har åtskilliga träffar där man grundligt utvärderar vad som har gått fel, men framför allt vad och hur man ska göra för att uppnå 1996-års toppnotering gällande antalet medlemmar.

 

20 november 2012 lades de sista pusselbitarna på plats efter ett långt möte på Nyhem. Man hade bestämt sig- det är dags att återuppliva Supporterklubben Kvastarna och göra allt i sin makt för att uppnå den anda som fanns i staden i mitten på 1990-talet. Anders "Hugge" Ek som varit inblandad i supporterklubbarna i 13 år, väljs som föreningens ordförande.

 

Namnet Kvastarna

I Sanktolofshemmet på Engelbrektsgatan Halmstad bodde en äldre man någon gång runt 1940-talet. Han var lång och mager, och gick under namnet "Kalle Rask". På dagarna sysselsatte sig Kalle med att sopkvast hålla rent utanför sin bostad.

 

Kalle var en äkta bollklubbare, och uppriktigt hatade allt som var rött och hade med IS Halmia att göra. Ofta var supportrar riktigt elaka och kastade skräp på gatan och skrek okvädningsord mot Kalle som då blev vansinnig och jagade dem med sin kvast. När Kalle Rask hann ifatt rödtopparna lät han de smaka på kvasten över ändalykten.

 

Därav uppkom namnet kvastarna från första början, från "Kalle Rask" helt enkelt!

(Källor: Hallandsbloggen, Wikipedia, egna efterforskningar)